ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Monday, September 15, 2008

Η ζοφερή Δευτέρα της αμερικάνικης χρηματαγοράς και η μεγάλη απάτη

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Αλλη μια ζοφερή μέρα ξημέρωσε για τις χρηματαγορές του κόσμου με αφορμή το κανονικό ξεπάστρεμα-πτώχευση της χρηματιστηριακής μεγαλοεταιρείας Lehman Brothers και την πώληση της μεγαλοτράπεζας Merrill Lynch για 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην Bank of America.

Τα κακά νέα έφεραν την κατακόρυφη πτώση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης συμπαρασύροντας τα χρηματιστήρια του κόσμου καθώς και την τιμή των μετοχών στις τράπεζες της υφηλίου.

Τούτο το ντόμινο της παγκόσμιας οικονομικής συμφοράς –βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της λένε οι ειδικοί- με εξοργίζει απόλυτα, γιατί προέκυψε απο το στημένο παιχνίδι των τραπεζών της Αμερικής, που δάνειζαν τους καταναλωτές φουσκώνοντας την αγορά με ψεύτικες αξίες ακινήτων και ακόμη πιό ψέυτικα δάνεια. Τί έγινε λοιπόν και άρχισαν να καταρρέουν οι κολοσσοί της αμερικάνικης οικονομίας εδώ και δύο χρόνια περίπου;
Θα το εξηγήσω όσο πιό απλοϊκά γίνεται για να εισπράξει και ο λιγότερο υποψιασμένος πολίτης τον άκρατο πολιτικό θυμό μου.

Λοιπόν, οι τράπεζες στις ΗΠΑ, που πάντα είχαν στόχο τον καταναλωτή προσκομίζοντάς του δάνεια για ν΄αγοράσει σπίτι, αυτοκίνητο, δέυτερο αυτοκίνητο, καινούρια έπιπλα κλπ, ξεπέρασαν εαυτές κάνοντας επικίνδυνο παιχνίδι στην πλάτη των πελατών τους.
Πήγαινε ο καταναλωτής να αγοράσει ένα διαμέρισμα των 100.000 και του δάνειζαν ολάκερο το ποσό με εγγύηση το ίδιο το ακίνητο (χωρίς άλλα εχέγγυα). Μετά απο τρία χρόνια το διαμέρισμα ανέβαινε σε υποτιθέμενη αξία μέχρι και 50%, οπότε ο δανειζόμενος επέστρεφε στην τράπεζα και έπαιρνε νέο δάνειο επι του διαμερίσματος, το οποίο τώρα άξιζε 150.000. Η τράπεζα ξεπλήρωνε το πρώτο της δάνειο και έβαζε ακόμη πιο μέσα τον δανειζόμενο κατα 50.000 δολάρια. Οπότε ο καταναλωτής αγόραζε καινούριο αυτοκίνητο, έπιπλα και άλλα άχρηστα αντικείμενα της καταναλωτικής φρενίτιδας.

Με την πρώτη ύφεση της οικονομίας τα σπίτια έχασαν την αντικειμενική αξία τους κι έτσι ο καταναλωτής, που είχε χρεωθεί 150.000 δολάρια για ένα διαμέρισμα αξίας 100.000 δολαρίων κατα την περίοδο της φούσκας, είδε το ακίνητό του να βουλιάζει στις 80.000 δολάρια κι εκείνος βρέθηκε αναγκασμένος να πληρώσει δόσεις για 150.000, που είχε δανεισθεί. Ετσι παρέδιδε τα κλειδιά στην τράπεζα να καθαρίσει με το ακίνητο και το δανεισμό κάνοντας κοπάνα απο την πραγματικότητα.

Ολες οι μικρές τράπεζες, που δάνειζαν ασύστολα κυριολεκτικά πνίγηκαν, καταστράφηκαν , συρρικνώθηκαν, αγοράσθηκαν απο μεγάλους κολοσσούς. Κι όλες οι χρηματιστηριακές εταιρείες της Αμερικής, που έφτιαχναν οικονομικά πορτφόλια με τις μετοχές των εν λόγω τραπεζών άρχισαν να μπαίνουν στο κόκκινο. Σήμερα Δευτέρα , 15 Σεπτεμβρίου 2008 ήδη δύο κολοσσοί κατέρρευσαν και αναμένεται συνέχεια.

Κι εγώ, που έπρεπε να γράφω το νέο μου μυθιστόρημα απτόητη απο τις εξελίξεις είμαι θυμωμένη με το αμερικάνικο οικονομικό σύστημα, που παίζει ανελέητο παιχνίδι επι χρόνια εναντίον των καταναλωτών-δανειζόμενων. Είμαι λυωμένη απο τη στεναχώρια που τα ανθρωπάκια θα πεινάσουν στην Αμέρικα επειδή κάποιοι έπαιξαν στην πλάτη τους χοντρό και ανοίκειο οικονομικό τζόγο.

Είμαι λυπημένη που τελικά η αθρωπότητα έχει γίνει έρμαιο κάποιων μεγαλοκαρχαριών, είτε λέγονται Μπούσηδες, Τσένηδες είτε κραταιοί τραπεζίτες της μεγάλης απάτης.

Τέλος, ευτυχούμε κατ΄αρχήν γιατί εδώ στον σοσιαλιστικό Καναδά μας οι τράπεζες υπήρξαν άκρως συντηρητικές στον δανεισμό για τα ακίνητα. Γι αυτό ακόμη δεν στενάζουμε άμεσα απο το κράχ αλλά σίγουρα θα υποφέρουμε απο τις βλαβερές συνέπειές του, μια και όταν βήχει η Αμερική παθαίνει πέφτει με πνευμονία ο Καναδάς μας!(οπως λέει το παλιό καλό ρητό μας!!!)

13 comments:

δεσποιναριον said...

Καλημερα θυμωμενη Καναδεζα. Δυστυχως ετσι ειναι ακριβως οπως τα λες χωρις καμμια μα καμμια υπερβολη. Ηδη ολοκληρος ο κοσμος την πληρωνει τη νυφη. Τετοιες απατες γινονται παντου και παντα, και με τα ιδια αποτελεσματα που ειναι το ιδιο μεγαλα για τον ιδιωτη που χανει την περιουσια του. Εδω ομως μιλαμε για την κινητηρια δυναμη του διεθνους χρηματηστηριου. Να δεις με κατι ευρωπαιους φιλους που μιλαω ποσο θυμωμενοι ειναι. Καθε μερα που ξημερωνει εδω δε ξερεις τι κεραμιδα θα σουρθει πια. Φιλια και γραψε καρδια μου.

Ελευθερία Αραβανή said...

αχχ! απογοητευμένη κι εγώ και θυμωμένη από χθες για όλα τα ψέματα που ακούμε κι εδώ στην μικρή Ελλάδα..ας αυτοσχεδιάσουμε λοιπόν,τώρα που χάνονται πολλά...τα φιλιά μου...

Justine's Blog said...

Αγαπημένο Δεσποινάκι καλημέρα,
Ολος ο κόσμος θα την πληρώσει γιατί η αγορά πλέον είναι παγκοσμιοποιημένη. Το χειρότερο είναι πως αυτά τα bonds όλοι ξέρανε πως ήταν φούσκες κι όμως όλοι οι χρηματιστές τα έβαζαν στα προτφόλια των πελατών λόγω των υψηλών τόκων που συνήθιζαν να αποδίδουν.
Ηθικόν δίδαγμα: Πορεύου με αυτά που κατέχεις και άσε τα φρούδα όνειρα της χρηματαγοράς στα παιχτάκια και μόνο.
Τελικά, μήπως η οικονομία του κόσμου έχει γίνει ένας απέραντος τζόγος;

Justine's Blog said...

Αγαπημένη Ελευθερία,
Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο. Το απέδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις, με τον Αλογοσκούφη να εξαγγέλει θανατηφόρες περικοπές για τον πολίτη και τον Βουλγαράκη να κρύβει σπίτια, τόκους, λόγια κλπ.
Ελεος με τους πολιτικούς μας, δεν μας χρειάζεται και οικονομικό χαστούκι, τάχουν όλα και συμφέρουν!
Λυπηροί οι άνθρωποι, λυπηρότατοι!

La Gigi said...

Ιουστινάκι νομίζω πως ο Σεπτέμβρης δεν την πάει την Αμέρικα.. μήπως να τον βγάλουν από τα ημερολόγιά τους μπας και σωθούμε και εμείς οι υπόλοιποι. Πέρα από την πλάκα όμως το ντόμινο των συνεπειών θα είναι επιεικώς τρομακτικό γιατί αυτή είναι μόνο η αρχή.
Εσύ όμως μείνε όσο απερίσπαστη μπορείς για να μας χαρίσεις ακόμα ένα πολύ καλό βιβλίο, το έχουμε ανάγκη σου λέω!
φιλιά πολλά

Justine's Blog said...

ΑΧ Μελισσούλα γυριστρούλα,
Ο Σεπτέμβρης είναι ο πιό ερωτικός μήνας στη Νέα Υόρκη. Δεν ξέρω γιατί τυχαίνουν οι αναποδιές στην Αμέρικα αυτό τον υπέροχο μήνα του φθινοπώρου.
Οχι, να μη σβήσει ο Σεπτέμβρης, να τιμωρηθούν οι εγκληματίες πολέμου και οι απατεώνες της Μεγάλης Αμέρικας. Κι εμείς να περπατούμε στους δρόμους της μητρόπολης ανέμελες γεμίζοντας τις γκαρνταρόμπες μας με τα ωραία.
Γράφω και μάλιστα με ασύλλητπη όρεξη. Φάινεται η αποχή απο την πέννα με ωφέλησε αν και με κούρασε πολύ ψυχικά.
Φιλιά κριτσανιστά απο τη λίμνη. Αύριο λέω να τη φωτογραφίσω σε όλες τις φάσεις της μέρας .

Penelope said...

Στην Αγγλία έχει άμεσο αντίκτυπο η οικονομική κατάσταση, πολλοί έχουν χάσει σπίτια ήδη γιατί δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν...
γράφε εσύ τα κονσέρτα σου για
να μας παρηγορείς οταν σε διαβάζουμε... φιλί

δεσποιναριον said...

Σημερα εχω πηξει αλλα κλεβω δυο λεπτα για να αφησω μια καλημερα. Εχει δικιο η Πηνελοπιτσα, και στην Γερμανια τα ιδια. Χτες αλλη πτωση κατακορυφη ο Νταουτζωννης. Ετσι μουρχεται να πουλησω κατι μετοχιτσες που εχω και να επενδυσω σε .. ξερω γω τι.. ασχετη με τα παιχνιδια του χρηματηστηριου!! Παντως εχει εχει μια ηλιολουστη φθινοπωρινη μερα, να τη πιεις στο ποτηρι, κριμα που πρεπει να την κοιταω απο τον τεταρτο οροφο του γραφειου μου. Φιλακια!

Γιώτα Φώτου said...

Καλησπέρα, καλό χειμώνα σε σένα και στον Καναδά ολόκληρο και σε μας που μένουμε στην Ελλάδα καλό κουράγιο με αυτά που βλέπουμε και με αυτά που σίγουρα μας περιμένουν.

Justine's Blog said...

Τελικάκι κι εδώ έχει άμεσο αντίκτυπο Πηνελοπίτσα μου γλυκειά. Καταρρέει όλη η εμπιστοσύνη στον καπιταλισμό αφού οι αγορές βυθίζονται στο κενό. Παρότι οι τράπεζες τυπώνουν νομίσματα για να στηρίξουν τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τις τράπεζες της μεγάλης απάτης , τίποτε δεν είναι ικανό να αναχαιτίσει την απόσυρση της εμπιστοσύνης του κόσμου.
Ο Τσάβες λέει να επενδύσουμε σε χρυσάφι και η τιμή του θα ανέβει στα ύψη. Θ΄αρχίσω να ξεπουλάω τη μπιζουτιέρα μου, μου φαίνεται για μια χούφτα ψέυτικα δολάρια!
Φιλί μακρινό, φθινοπωριάτικο με αγάπη και μυρωδιά απο Μόντρεαλ

Justine's Blog said...

Εσύ έπρεπε να κόβεις βόλτες στη φθινοπωρινή πρωτεύουσα κι όχι να γεωδένεσαι στον ουρανοξύστη!
Εγώ πάλι απόψε θα ετοιμάσω πράσινες τηγανητές ντομάτες κι άσε το Ντοτζόνη να κατρακυλάει( ποτέ δεν πίστεψα σε μετοχές, πάντα αγόραζα γή και σπιτάκια).
Πήγα για καφέ περπατώντας με Τέντυ. Μετά ιερό κομμωτήριο και τώρα τα κεφάλια μέσα για γράψιμο!!!

Justine's Blog said...

Γιωτούλα μου γλυκειά,
Ευτυχώς η Ελλάδα είναι μικρή οικονομία, οι τράπεζες κλεφτρόνια περιοπής κι έτσι εσείς δεν θα καταρρεύσετε. Κάτι γιάπηδες θα χάσουν τα γιότ κι αυτό είναι όλο.
Καλό χειμώνα και σε σάς. Πώς πάει το βιβλίο σου; Διαβάζω ωραίες κριτικές.
Φιλάκια με άρωμα φθινοπώρου και μια μεγάλη αγκαλιά

e-ioannis said...
This comment has been removed by the author.