ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Wednesday, September 30, 2009

Μηδέν ή ουδέν στο πηλίκον

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Τον τιμώ τον Χρήστο Γιανναρά για τον εκπληκτικό λόγο του εν γένει και για την μη αγκυλωτική του στάση απέναντι στα Ορθόδοξα πράγματα. Ομως η τελευταία αναφορά του στη γλωσσική αδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου περι τα ελληνικά ήταν ανάρμοστη ,φθάνοντας σχεδόν στα όρια του ρατσισμού. Παραθέτω το απόσπασμα για να το σχολιάσω περαιτέρω:

«Ναι, το είπε ο ανελλήνιστος: «Και τι κατάφεραν οι αντίπαλοί μας; Μηδέν στο πηλήκιο»!
Υπήρξε υπουργός Παιδείας, υπουργός Εξωτερικών, ετοιμάζεται να είναι αυριανός πρωθυπουργός των Ελλήνων. Και δεν ξέρει να ξεχωρίσει το «πηλίκον» (αποτέλεσμα της διαίρεσης δύο αριθμών) από το «πηλήκιο» (στρατιωτικό κάλυμμα της κεφαλής).

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε γεωγραφία ούτε Ιστορία αλλοτριωμένη σε ιδεολόγημα. Είναι στάση ζωής και νόημα ζωής σαρκωμένα και τα δύο στη γλώσσα. Οσο υπήρχαν Ελληνες, πρώτη ανάγκη είχαν: «Ελευθερία και γλώσσα» (Σολωμός). Ελευθερία είναι η κατακτημένη ετερότητα, η ανάγκη να είσαι ο εαυτός σου, να αυτοκαθορίζεσαι, όχι να σε διαφεντεύουν άλλοι. Και η γλώσσα σαρκώνει την ετερότητα, καθιστά τον αυτοκαθορισμό κοινή, κοινωνούμενη πράξη.»


Ο Γιώργος Παπανδρέου, μεγαλωμένος στην ξένη, με δεύτερη γλώσσα την ελληνική , υπήρξε πάντοτε αδύνατος ως προς την έκφρασή του. Οι λεκτικές αδεξιότητές του έχουν σημαδέψει εν πολλοίς το προφίλ του ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, ο άνθρωπος έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια κάνοντας υπεράνθρωπη προσπάθεια να ξεπεράσει το έλλειμμά του στην ελληνική.

Είναι όμως ανελλήνιστος, όπως βαρειά τον χαρακτηρίζει ο καθηγητής κ. Γιανναράς; Είναι έτοιμος να παραδώσει Κύπρο, Μακεδονία και κάποια απο τα νησιά μας στον τουρκικό επεκτατισμό επειδή μεγάλωσε αλλού; Είναι άπατρις ή πολύπατρις, όπως θέλει να τον στιγματίσει ο κύριος Γιανναράς;

Προσωπικά, πιστεύω πως ο Γιώργος Παπανδρέου, παρότι σ’ αυτή την προκλογική εκστρατεία χτυπάει στην καρδιά των προβληματισμών του Ελληνα ( που είναι η οικονομική αναρχία της χώρας , τα τεράστια ελλείμματα, το αδιέξοδο τέλμα) έχει αποδείξει στο υπουργείο εξωτερικών πως οι χαμηλοί του τόνοι έχουν φέρει εναργή αποτελέσματα στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Τόσο η εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ όσο και η απεμπόληση της πολιτικής βέτο για την Τουρκία στην ΕΕ, άνοιξαν το νέο δρόμο της ελληνικής στάσης για τα χρόνια ζητήματα, τα οποία απο ελληνοτουρκικά έχουν γίνει ευρωπαικού ενδιαφέροντος και συμφερόντων μετα τη δική του εποχή στο υπεξ.

Σ΄αυτή τη στάση πάτησε η Ντόρα Μπακογιάννη για να ετοιμάσει το πυροτέχνημα του βέτο σχετικά την απόρριψη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έτσι δεν είναι;

Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τον Ανδρέα Παπανδρέου, ούτε να απαλείψω τις εντυπώσεις για το γλωσσικό του έλλειμμα, που ναί, είναι συνώνυμο της βορειοαμερικάνικης ανατροφής του. Αυτό όμως δεν τον κάνει λιγότερο Ελληνα απο τους συνέλληνές του.

Αν εμείς οι Ελληνες οι κατοικούντες στο εξωτερικό ενστερνισθούμε την απόλυτη φορμαλιστική στάση του κ. Χρήστου Γιανναρά περι ελληνικότητας και γλώσσας, τότε είμαστε καταδικασμένοι να αποδεχτούμε πως τα παιδιά μας που ανατρέφονται στις εστίες του Ελληνισμού ανα τον κόσμο, είναι προδιαγεγραμμένο να γίνουν ανελλήνιστα, ανοίκεια με την έννοια της πρώτης διαχρονικής και υπέρλαμπρης πατρίδας.

Τότε θα πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα απο τώρα, να κλείσουμε κοινότητες και ελληνικά σχολεία, παραδιδόμενοι άνευ όρων στην πεποίθηση πως δεν φτιάχνουμε Ελληνες εδώ στην ξένη αλλά ανελλήνιστους της συμφοράς.

Τότε θα πρέπει να παραδεχτούμε πως τα παιδιά μας δεν έχουν καμία ελπίδα επιβίωσης στο διεθνές γίγνεσθαι μέσα απο την ελληνικότητά τους, πως δεν υπάρχει τελικά κανένας λόγος να επιστρέψουν στην πατρίδα, αφού θα μείνουν για πάντα ξένοι, ελλειπτικοί, στιγματισμένοι ως ανελλήνιστοι!

Ξένοι κι εδώ, ξένοι και στην Ελλάδα, κύριε Γιανναρά; Και τα παιδιά μας ξένα ως προς την καταγωγή τους; Ξένα και ανελλήνιστα; Ετσι προδιαγράφετε τη συνέχεια του Ελληνισμού στις ξένες πατρίδες μέσα απο το παράδειγμα του αυριανού πρωθυπουργού;

Ως μητέρα ομογενούς γιού, θρηνώ για τον αφορισμό σας και ευελπιστώ πως ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός θα αποδείξει τη δύναμη του εκτος συνόρων Ελληνισμού, που έχει την καρδιά και τη μαγκιά να πλάθει αληθινούς Ελληνες!

23 comments:

δεσποιναριον said...

Βλεποντας τον τιτλο αναθαρρησα οτι θα μιλαγαμε μαθηματικα αποψε. Ομως αυτο το χαρηκα περισσοτερο.
Φιαξε πρωτα αυτο που λεει ..
"Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τον Ανδρέα Παπανδρέου, " σε Γιωργο...
Λοιπον τωρα.. οταν καποιος θελει να μειωσει καποιον βρισκει και πιανεται απο το παραμικρο. Εδω η ουσια δεν ειναι το μικρο η μεγαλο προβλημα του Γ. Παπανδρεου, ειναι να μειωθει η αξια του. Ωραια ειδαμε και τον καθε εγκριτο ελληνογεννημενο και ελληνοσπουδαγμενο δημοσιογραφο καθημερινα στα καναλια. Θυμησου τον Κωστα Σημιτη σε λογους. (δυο τα κρατουμενα) Δε λεω .. ενας συγκροτημενος λογος, με σωστη συνταξη, χρηση και ορθοφωνια ειναι παντα εντυπωσιακος και πλεον πειστικος, αλλα.. και σπανιο φαινομενο. Κι επειδη μ'αρεσει να ειμαι ακριβοδικαιη ο Κ.Καραμανλης υπερισχυει σ'αυτο τον τομεα αλλα η σωστη διοικηση δεν ειναι απαραιτητα.. ευθεως αναλογη .. με τον αβιαστο λογο. Επομενως μη μασας Καναδεζα μου, ο στοχος ειναι το προσωπο και οχι η ελληνογενεια η ο λογος, οπερ εδει δειξαι. Προσπαθησα με τα ελεμενταρυ μαθηματικα μου να αναπτυξω τις αποψεις μου. Και τωρα ολοι στις καλπες. Την καληνυχτα μου και τα φιλια μου.

Justine's Blog said...

Δεσποινάριο,
Γλώσσα λανθάνουσα ομιλεί την αλήθεια. Ολο προς Ανδρέα γλυστράει η γραφή μου. Αδυναμίες είναι αυτές, δεν κρύβονται.
Λοιπόν, είναι απαράδεκτη η θέση του κ. Γιανναρά πως δηλαδή ο μη γνωρίζων τέλεια την ελληνική είναι ανελλήνιστος και γι αυτό πατριδοφάγος.
Πιστεύω πως το τράβηξε πολύ. Οσο για τον Καραμανλή, ναι έχει στύλ και λόγο, αλλά έργο δεν μπόρεσε να δείξει.
Μάς βούλιακε κυριολεκτικά ως έθνος.
Φιλάκια καληνύχτας

La Gigi said...

Ο Γιανναρας ειναι πασίγνωστος για τις απόψεις του και τον τρόπο που τις εκφράζει, αλλά τώρα να πιαστεί από ένα...πηλήκιο και να καταλήξει σε τέτοια συμπεράσματα είναι ατυχές εκ μέρους του.
Τώρα όσο αφορά στη ρητορική δεινότητα του Καραμανλή εγώ διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις μια που δε νομίζω ότι γράφει ο ίδιος τους λόγους του, το ότι μπορεί και τους ᾽αναμεταδιδει᾽ καλά είναι άλλο καπέλο!
σε φιλώ

Μαριάνθη said...

Ιουστίνη τοποθετήθηκες στο θέμα με τον καλύτερο τρόπο.
Πολύ εύσχημα και διακριτικά χαρακτηρίζει η melissoula ατυχές το γεγονός. Εγώ θα έλεγα πως πρόκειται για κείμενο που αποπνέει εμπάθεια προς τον κ. Παπανδρέου σε προκλητικό βαθμό΄τέτοιο που να μην τιμά ασφαλώς αυτόν που το γράφει αλλά και τους αναγνώστες. Έτρεξαν δε και η παρατρεχάμενοι να το στείλουν σε γνωστούς και αγνώστους για να μας διαφωτίσουν.
Οσο για τον Καραμανλή, ναι έχει στύλ και λόγο, αλλά έργο δεν μπόρεσε να δείξει.Μάς βούλιαξε κυριολεκτικά ως έθνος.γράφεις και πιάνεις την ουσία του θέματος.
Διάβαζα Γιανναρά και τον είχα σε εκτίμηση.μετά από αυτό το άρθρο για μένα έχει χάσει κάθε ουσιαστική πνευματικότητα.
Όσο για το Γιώργο Παπανδρέου επειδή είχα την τύχη να τον γνωρίσω από τα φοιτητικά μου χρόνια σε εκλογικούς αγώνες έχω να πω πως έχει έμφυτη ευγένεια και ήθος ανθρώπου που δεν τον αγγίζουν συμπλέγματα.Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό αναγνωρίζεται στο εξωτερικό αλλά είναι λυπηρό που στην Ελλάδα άργησαν να το κατανοήσουν.
Ελπίζω από την Κυριακή το βράδυ να φανεί πως και οι Έλληνες μπορούν να τιμήσουν ανθρώπους με ευρύτητα πνεύματος, προοδευτικούς, με οράματα και στόχους και να μη μείνουν για άλλη μια φορά ξεγελασμένοι από ρητορικές επιδείξεις άνευ αντικρίσματος.
παρόλο που μακρυγόρησα Ιουστίνη, θέλω να ξέρεις πως με τις τοποθετήσεις σου αποκαλύπτομαι.

Meropi said...

Ιουστίνη μου γλυκιά,
Διάβασα κι εγώ το άρθρο αυτό του Χρήστου Γιανναρά και να σου πω την αλήθεια έμεινα, για άλλη μια φορά, εμβρόντητη με τα σκληρά λόγια του εν λόγω θεολόγου που έχει εκλεγεί για την έδρα της φιλοσοφίας. Λέω για άλλη μια φορά, γιατί σοκαρίστηκα και άλλες φορές με τα γραφόμενα του. Π.χ. σοκαρίστηκα όταν κατηγόρησε το Λεωνίδα Κύρκο ότι «είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση αφελληνισμένης συνείδησης», όταν στράφηκε κατά της Μαριέττας Γιαννάκου λέγοντας ότι «Η πέραν πάσης πολιτικής λογικής «εμφύτευση» (…) μιας κυρίας καυχόμενης από τηλεοράσεως για την αθεΐα της στο υπουργείο Θρησκευμάτων και Παιδείας», όταν ζήτησε να τεθούν εκτός νόμου «τα δύο έκνομα κόμματα», δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ κλπ κλπ.
Ας έρθουμε τώρα στο θέμα του Γ. Παπανδρέου. Παρόλο που δεν είμαι θερμός οπαδός του, εντούτοις σ’ αυτό το θέμα νιώθω την ανάγκη να τον υπερασπιστώ, γιατί πιστεύω ότι δέχεται μια άδικη επίθεση (ο Γιανναράς δεν είναι ο μόνος που του επιτίθεται για το ότι δήθεν δεν μιλά άριστα τα ελληνικά). Τα ελληνικά του, θεωρώ, ότι είναι πολύ καλά, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τα 9 του χρόνια ζούσε στις ΗΠΑ. Σ’ αυτό που ίσως μειονεκτεί είναι η ευχερής χρήση των καθημερινών εκφράσεων και παροιμιών, οι οποίες, ως επί το πλείστον, μαθαίνονται στην παιδική ηλικία. Αυτό όμως δεν τον κάνει ακατάλληλο για Πρωθυπουργό. Καταλήγοντας λέω ότι, σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Παπανδρέου μιλά πολύ πιο καθαρά και κατανοητά ελληνικά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (τον Α΄), την καταλληλότητα του οποίου για Πρωθυπουργός, κανείς δεν τόλμησε να αμφισβητήσει.
Υ.Γ. Για μένα την Κύπρια, η συμβολή του Γ. Παπανδρέου στην είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι θετική, δεδομένου μάλιστα ότι ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση (αν ληφθεί υπόψη η κατοχή τμήματος της από τουρκικά στρατεύματα)

δεσποιναριον said...

Ξαναπερνω απο δω και διαβαζω τις μαρτυριες της Μεροπης. Μη εχοντας διαβασει τα σχετικα αρθρα λογω αποστασης, συμπεραινω οτι ο κυριος Γιανναρας κατεχει απταιστα την ελληνικη γλωσσα και την χρησιμοποιει σαν οπλο (αιχμηρο πολλες φορες) Ομως δεν με εκπλησσει γενικα αυτη η συμπεριφορα. Ειναι συνιθισμενη προεκλογικα.
Με την παρατηρηση της μελισσουλας θελω να πω οτι ισως ολοι να εχουν βοηθηματα πριν τον λογο, αλλα η στιγμη της εκφορας ειναι αυτο που βλεπουμε και μας δημιουργει εντυπωσεις. Και μια καλημερα μηνα Οκτωβρη με ευχες για ολη του τη διαρκεια.

Justine's Blog said...

Μαριάνθη μου καλή,
Καλώς όρισες στο μπλόγκ μου. Πρέπει να ομολογήσω πως έχεις δίκιο εν πολλοίς. Πραγματικά, πρέπει να μάθουμε ως ελληνες να μην περιοριζόμαστε στο λούσο και την εικόνα, αλλά να διερευνούμε την ουσία των προσώπων που θα μας κυβερνήσουν.
Θεωρώ πως ο κ. Γιανναράς υπήρξε αφοριστικός στα όρια του ρατσισμού. Και ως Ελληνίδα του εξωτερικού έχω ακόμη ένα λόγο να ενίσταμαι.
Ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη σου τοποθέτηση.

Justine's Blog said...

Μερόπη μου,
Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος σκέψης. Κι εγώ ίσως να προτιμούσα κάποιον άλλο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (άλλωστε έιχα καταθέσει την άποψή μου τότε), ωστόσο πρέπει να πώ ότι το έλλειμμα της άρτιας έκφρασης δεν στερεί απο τον ηγέτη την ικανότητά του. Βλέπε Καραμανλής Α, όπως σωστά ανέφερες.
Πιστεύω πως πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον Γιώργο Παπανδρέου να αποδείξει πως τα ρούχα δεν κάνουν τον παπά.
Οσο για ον κ. Γιανναρά, φοβάμαι πως γίνεται ακραίος λόγω ιδεολογικών προκαταλήψεων.

Justine's Blog said...

Καλήν ημέραν. Καλόν Οκτώβρη χωρίς Μ. Εχω κουραστεί να ακού αγραμματοσύνες εις βάρος Οκτώβρη, ναι;
Ευχαριστώ που παρακάθησες στο σαλονάκι μας και ήπιες καφέ μαζί μας πρωτομηνιάτικα.
Φιλί

Justine's Blog said...

Μελισσάκι μου,
Κανείς πολιτικός δεν γράφει μόνος τους λόγους του. Ούτε κάν ο φυσικός ρήτωρ Ομπάμα. Επομένως, αυτό δεν είναι τρωτό. Διαλέγεις το σωστό λογογράφο και πορεύεσαι. Κι αυτό κριτήριο πολιτικής εξυπνάδας είναι.
Φιλάκια απο Μόντρεαλ της ομίχλης και της καταχνιάς.

Michael Tellides said...

Ατυχέστατη ομολογουμένως η αναφορά του Χρήστου Γιανναρά στην γλωσσική αδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου.
θα άξιζε - πιστεύω - να έριχνε μια ματιά στα ακαδημαικά προσόντα του Γιώργου Παπανδρέου προτού "γαντζωθεί" στο "κουσούρι" του...

Εκπαίδευση:
Κολλέγιο Αθηνών Αθήνα, Ελλάδα
York Highschool Elmhurst, Illinois, U.S.A.
Viggbyholmskolan Stockholm, Sweden
King City Secondary School Toronto, Canada

Πανεπιστήμια
Β. Α. στην Κοινωνιολογία -Amhest College, Μασσαχουσέτη, Η.Π.Α. (1970-75)
Ερευνητής σε Θέματα Μεταναστών - Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης, Σουηδία (1972-73)
M. Sc. στην Κοινωνιολογία, Κοινωνιολογία της Ανάπτυξης London School of Economics - LSE (1976-77)
Fellow (CFIA) του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων - Harvard University, Cambrdige, MA, USA (1992-1993)
Γλώσσες: Αγγλικά, Σουηδικά

Και βέβαια, χωρίς κάν να αναφέρουμε την λαμπρή πολιτική του σταδιοδρομία με τις αμέτρητες διακρίσεις, που εύκολα συναντά κανείς στό βιογραφικό του.

Μήπως η κριτική του κ.Γιανναρά θα έπρεπε προτίστως να ασκείτο στους γλωσσο-δολοφόνους παραγοντίσκους που παρελαύνουν τα ελληνικά κανάλια και περισσότερο
στους τηλεπαρουσιαστές της ταλαίπωρης ελληνικής T.V.

Μήπως....

GeoKon said...

Υπήρχε και προεκλογικο σποτ της ΝΔ που εμμεσως αμφισβητουσε τον πατριωτισμο του Γιωργου Παπανδρεου, το οποιο διορθωθηκε μετα απο αντιδρασεις αγαπητη Ιουστινη.Εφτασαν και εως εκει.
Ενας Ελληνας που γεννηθηκε στο εξωτερικο μαλλον ειναι λιγοτερο Ελληναρας απο τους αλλους.
Επιτελους να εξηγησουμε 2-3 πραγματα.
Οταν εχεις πρωτη γλωσσα την Ελληνικη και δευτερη την αγγλικη,κανεις λαθη,μεταφραζοντας απευθειας απο ελληνικα στα αγγλικα, και ενω οι λεξεις ειναι σωστα μεταφρασμενες, δε βγαζουν νοημα σωστο.
ΑΥτο το λαθος καναμε οσοι εχουμε κανει ποτε αγγλικα σε φροντηστηριο.Το ελεγε συνεχεια η δασκαλα<< μην μεταφραζετε απευθειας της λεξεις.Η φραση "σε πάω" δεν ειναι "i go you">>και γελαγαμε.
Αυτο κανει καμια φορα απο την αναποδη ο Γιωργος Παπανδρεου.
Κανει λαθη σε μεταφραση μιας και το μυαλο του εμαθε να σκεφτεται πρωτα σε αγγλικα.
Συγγενεις μου απο την Αυστραλια 2ης γενιας Ελληνοπουλα, κανουν ακριβως το ιδιο.Τι να κανουμε τωρα?Δεν ειναι Ελληνες αυτοί?Οταν ο κ Καρμανλης πηγε και μιλησε στην Αυστραλια γιατι τους ειπε <,ειστε πιο Ελληνες απο εμας>>.Γιατι δεν τους ρωτησε αν μιλανε σωστα ελληνικα???
Ο κ Καραμανλης προεκλογικα ειπε << Γεννηθηκα στη Μακεδονια, εγω ξερω απο πατριωτισμο >>
Δηλ ο κ Παπανδρεου δεν ξερει ηταν το υπονοουμενο μιας και ηταν αλλου στην βρεφικη ηλικια.
Οταν πολιτική θεση θεωρειται το κουνημα των χεριων,τοτε ολα τα περιμενεις απο καποιον.
Ο πατριωτης κ Καραμανλης απο το 1989 που βγηκε βουλευτης έως το 1997 που εγινε προεδρος της ΝΔ, ζητησε το λογο στη βουλη μόλις 8 φορες!!!Τα καλα ελληνικα του φαινεται δεν θελανε να κανουν φιγουρα στα << αμερικανακια >>.....

Justine's Blog said...

Αγαπητέ Μιχάλη,
Ευχαριστούμε που συμπληρώνεις το μπλόγκ με τα προσόντα του Γιώργου Παπανδρέου. Το ξέρω πως είσαι η σανίδα σωτηρίας μας.
Αλήθεια, γιατί δεν κοιτάζουν τη στραβομάρα των ανελλήνιστων Ελληνογενών και κρίνουν τους ομογενείς;

Justine's Blog said...

Γιώργο φίλε μου,
Μας έχεις απολησμονήσει εντελώς. Αλλά η αδικία ξύπνησε μέσα σου την ανάγκη για επικοινωνία.
Ναι, είναι ρατσιστική η άποψη περι του Παπανδρέου. Και το παίρνουμε προσωπικά όλοι εμείς που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό.
Αλλά όταν οι πολιτικοί έρχονται εδώ μας λένε καλύτερους Ελληνες. Οταν πρόκειται για παιχνίδια εξουσίας, όλα ξεχνιούνται και τότε βγαίνει ακόμη και το γλωσσικό ως θέμα ταυτότητας και βάθους της ελληνικότητας.
Δεν ήξερα πως χρησιμοποιήθηκε σαν εκλογική δύσφήμιση.
Σ ευχαριστώ που ήρθες. Και μας έχεις λείψει πολύ.

Babis Dermitzakis said...

Ένας πνευματικός άνθρωπος με το να κάνει τέτοιου είδους μικροπολιτική εκτίθεται. Δικαίωμά του όμως, όπως και δικαίωμα δικό μας να τον περιφρονούμε.
Ιουστίνη μου, καταρχάς καλοτάξιδο το καινούριο σου βιβλίο. Κατά δεύτερο λόγο, είδα σήμερα στο "today" στο κομπιούτερ μου ότι εορτάζεις. Πολλές φορές κάνει λάθος, αλλά αν όντως εορτάζεις, σου εύχομαι τα θερμά μου χρόνια πολλά, να τα εκατοστήσεις, πάντα ζωντανή, εύθυμη και δημιουργική. Φιλιά Πολλά.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Σε συγχαίρω για την εξαιρετική [και με νηφαλιότητα γραμμένη] τοποθέτησή σου! Αν γράψω κι άλλα θα το χαλάσω. Είσαι κούκλα! Κι επειδή σήμερα διάβασα ότι... γιορτάζεις, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!! Να είσαι πάντα χαρούμενη και υγιής. Φιλιά

Eleni Tsamadou said...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΙΟΥΣΤΙΝΗ.

Justine's Blog said...

Αγαπημένε μου Μπάμπη,
Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Δεν κάνει λάθος ο τουντέι σου. Βλέπω τις υπέροχες κριτικές σου και περιμένω να διαβάσεις το καινούριο μου πόνημα. Ποντάρω στην αγαπητική σου προσέγγιση.
Με αγάπη

Justine's Blog said...

Νίκο λατρεμένε μου,
Σε ευχαριστώ για τις ευχές. Αλλά πραγματικά πήρα προσωπικά την προσβολή του κ. Γιανναρά, τόσος αφορισμός δεν επιτρέπεται.
Φιλιά και θα τα πούμε στην Αθήνα οσονούπω

Justine's Blog said...

Αρχόντισσα του Ιονίου,
Σε ευχαριστώ για τις ευχές απο το βάθος της καρδιάς μου

δεσποιναριον said...

Α! ειδα τις ευχες της κυριας Τσαμαδου και ψυλλιαστηκα. Σημερα ειναι η γιορτη σου. Χρονια Πολλα Καναδεζα μου.

Justine's Blog said...

Αγαπημένο Δεσποινάκι,
Σε ευχαριστώ για τις ευχές και προπάντων το τηλεφώνημα.
Είσαι ένας θησαυρός
Φιλιά στην πρωτεύουσα

karaoulis said...

Justine

Μου φαινεται πως πολυ προσωπικα τα πηρες αυτα που γραφει ο κ.Γιανναρας. Εξαλλου θυμασαι με τη θερμη ο Γιωργος Παπανδρεου υποστηριζε το σχεδιο Αναν. Αλλα η Κυπρος μπηκε στην Ε.Ε οχι λογω της πολιτικης του Γ.Παπανδρεου, αλλα επειδη η Κυπρος ειχε ενα πολιτικο με αναστημα, τον Τασο Παπαδοπουλο. Το cultural mosaic ισως ειναι μια ιδεα καλη για να προσδιορισθει η καναδικη ταυτοτητα αλλα δεν σχυει το ιδιο για την Ελλαδα. Επειδη εζησα στον Καναδα, για πολλα χρονια, εχω να πω οτι οσο σε εκδηλωσεις ελληνικων κοινοτητων, η γλωσσα που χρησιμοποιουν οσοι βγαζουν λογο ειναι η αγγλικη, δεν υπαρχει μελλον. Και τα παιδια ειναι τα μονα που δεν φταινε. Η γλωσσα ειναι στο DNA τους, ομως θελει επιμονη και μεγαλη προσπαθεια, και βεβαια δεν θελει Ελληνες που μεταναστευσαν και ξεχασαν απο που ηρθαν....