ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Tuesday, October 20, 2009

Δημοσιογραφική συνάντηση με Michaelle Jean και παραλειπόμενα μια βραδυάς

Με τη γενική κυβερνή του Καναδά Μικαέλ Ζαν πριν απο τη συνέντευξη σε ένα απο τα σαλόνια της επίσημης κατοικίας
Ανετη και χαλαρή, αρέσκεται να απαντάει σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις καθότι δημοσιογράφος και η ίδια οίκοθεν.
Το βράδυ της εκδήλωσης η Βυζαντινή Χορωδία της ΕΚΟ έσωσε την ατμόσφαιρα σκορπίζοντας κέφι με τα αιώνια ελληνικά τραγούδια
Κατα την εκδήλωση μίλησε ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά κ. Νικόλαος Ματσης, ο οποίος αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με τον Καναδά καθώς και στην ύπαρξη της ζωτικής ελληνικής ομογένειας στη χώρα, η οποία αντιπροσωπεύεται στο κοινοβούλιο απο τέσσερις βουλευτές και στη γερουσία απο δύο γερουσιαστές ελληνικής καταγωγής. Ο Ελληνας πρέσβης τόνισε μεταξύ άλλων πως η παρουσία της γενικής κυβερνήτου και του συζύγου της στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας θα αποτελέσει αφορμή για ενδυνάμωση του ολυμπιακού ιδεώδους.
Η Μικαέλ Ζαν στο βήμα της εκδήλωσης
Ο εξ Εγκλουβής Λευκάδος ορμώμενος κ. Βανδώρος ανάμεσα στην τηλεοπτική παραγωγό της Οττάβα κα Βούλα Μπάκθόουτ και την αφεντιά μου
Στα προπύλαια της επίσημης κατοικίας Rideau Hall μια δροσερή βραδυά

Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Ηταν ένα τσουχτερό βραδάκι στην Οττάβα την περασμένη Τρίτη, που ήμασταν καλεσμένοι της γενικής κυβερνήτου Μικαέλ Ζάν στην επίσημη κατοικία Rideau Hall σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στις χώρες που πρόκειται να επισκεφθεί αυτόν τον Οκτώβρη. Αρχίζει απο την Σλοβενία, προχωρεί στην Κροατία και καταλήγει στην Ελλάδα (29-31 Οκτωβρίου) για να παραστεί στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ.

Η Μικαέλ Ζάν, πρόσφυγας στον Καναδά απο την Αϊτή, δημιοσιογράφος στα διεθνή , είναι η πρώτη μαύρη γενική κυβερνήτης του Καναδά. Επι τη αναχωρήσει της για το επίσημο μακρύ ταξίδι οργάνωσε μια βραδυά με πολιτισμό απο τις χώρες τις οποίες πρόκειται να επισκεφθεί. Πήγαμε λοιπόν όλοι εκεί στολισμένοι, σαν έτοιμοι απο καιρό!

Πρέπει να σας πώ ότι οι δύο άλλες βαλκάνιες χώρες είχαν βάλει τα καλά τους έχοντας προσκαλέσει διάσημους καλλιτέχνες απο μακριά, ενώ εμείς αφεθήκαμε στην τοπική χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνικής Κοινότητας της Οττάβας. Η Ελληνική πρεσβεία του καναδά κάταφερε να φέρει την έκπληξη, τη ζωντάνια και την ανατροπή.

Ετσι, τούτη η ερασιτεχνική χορωδία έσωσε τη βραδυά. Με τα κλασικά τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι , Ξαρχάκου , Λοίζου, η εκδήλωση απέκτησε χρώμα και σημασία. Το πλήθος άρχισε να παρασύρεται απο τον ήχο του μπουζουκιού,που αντανακλά τη ζέση της φυλής μας. Θα με πείτε προκατειλημμένη. Κι όμως ως παρατηρήτρια κατέγραψα το ρεπορτάζ.

Την επόμενη μέρα είχα το αποκλειστικό προνόμιο να κάνω μια συνέντευξη τετ-α-τετ με τη γενική κυβερνήτη του Καναδά. Με κατέπληξε η εξυπνάδα της, η βαθειά γνώση της για τα πράγματα, ο πολιτικός νούς της, μα πιότερο η αγάπη της για την Ελλάδα, τον Ελληνικό πολιτισμό αλλά και για τους Ελληνες του Μόντρεαλ.

Είναι απ΄αυτές τις στιγμές που γουστάρεις απόλυτα της δημοσιογραφία καθώς σε φέρνει σε επαφή με προσωπικότητες που ίσως δεν θα ανακάλυπτες ποτέ απο τόσο κοντά.
Εύχομαι καλό ταξίδι στην αυτής εξοχότητα. Εμείςστην πατρίδα θα το καλύψουμε βήμα-βήμα!

12 comments:

Μηθυμναίος said...

Θέλω ν’ αρχίσω με μια πολύ ζεστή καλημέρα για σένα που σε βλέπω πάντα δροσερή και παρούσα σε όλα!!! Χαίρομαι για την ελληνική παρουσία εκεί στον Καναδά και χαίρομαι ακόμα πιο πολύ που μια Αϊτινή μετανάστρια κυβερνά τον Καναδά!!! Δεν ξέρω αν πριν μερικά χρόνια αυτό θα ήταν εφικτό.

Να ‘σαι καλά, Ιουστινάκι μας

La Gigi said...

σκίζεις! και η πασμίνα σου ειναι θεική και μου αρέσει ο συνδυασμός μαύρο κοκκινο γκρι πολύ :)
αλλά θα ρωτήσω, ο Τεντ που ήταν?
φιλιά πολλά

δεσποιναριον said...

Εξαιρετικης ομορφιας η κυρια κυβερνητις! Κι εσυ κομψοτατη! Ωραια βραδια πραγματικα! Πρωϊνες φιλουμπες να σου κρατησουν ως το βραδυ. ΚΡΥΟ ΕΧΕΤΕ!

Justine's Blog said...

Αγαπημένε Στράτο,
Σε ευχαριστώ πολύ για όλα και ρποσπάντων για τα μιρκά μυστικά που μου έστειλες. Μαλλον θα χρειαστώ τη βοήθειά σου και σε άλλα τεχνικά.
Είσαι ένας κούκλος.
Ναι , εμείς πρωτοπορήσαμε στο γεγονός της ανα΄θεσης της εξουσίας σε μια μαύρη και μάλιστα πρόσφυγα.
Οσο για την ελληνική μας παροικία,έίναι μεγάλη και ζωηρή!

Justine's Blog said...

Αγαπημένη,
Πώς καρφώνεσαι με την αδυναμία σου! Ο Τέντ εκεί ήταν αλλά έγιναν όλα τόσο βιαστικά, που χρειάστηκε να το παίξει ρεπόρτερ.
Φυσικά, στο τε-α-τετ με την κυβερνήτη δεν ήταν παρών, ήταν αυστηρά δημοσιογραφική συνέντευξη.
Φιλιά σου

Justine's Blog said...

Δεσποινάκι,
Ευχαριστώ για το κομπλιμάν. Εδώ κάνει κρύο τουρτούρ απο την προηγούμενη εβδομάδα. Τί νομίζεις, νότος είναι;
Φιλιά

La Gigi said...

καλά έχω αφιερώσει τρεις ολόκληρες γραμμές σε σενα και μου λες για την αδυναμία μου στον Τεντ που έχει μία και μισή γραμμούλα??? ε όχι :)

Justine's Blog said...

Παιδί μου,
Αυτό το αλλά κάνει για όλο το σχόλιο. Γι αυτό δεν στάθηκα στα ωραί σου λόγια περι εμού και πήγα κατευθείαν στην αδυναμία.
Μόλις γύρισα απο τεράωρο σπά. Το καταευχαριστήθηκα! Σούπερ!

Αστοριανή said...

...όμορφες ώρες με όμορφους ανθρώπους...
πιο όμορφη και η ψυχική προσπάθεια με την ευφορία της.
Να είσαι πάντα καλά, καλή μου, και να λάμπεις όπου κι αν είσαι.
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ

Justine's Blog said...

Αγαοημενη Αστοριανή,
Νάσαι καλά με τα αισιόδοξα λόγια σου. Βρίσκομαι στον πυρετό της προετοιμασίας για τη μεγάλη φυγή.
Φιλιά πολλά

pylaros said...

Τι άλλο να πω αγαπητή μου Ιουστίνη, δεν θυμάμαι κάποιος από την Αθλήνα μου έστειλε αυτή την πρόσκληση για την παρουσίαση του Βιβλίου σου.
Σου εύχομαικάθε επιτυχία. Έχοντας γνωρίσει το Port αu Ρrince kai to Cape Haitien καθώς και την κυβέρνηση Duvalier, όπως και τον λαό του, πράγματι έμεινα έκπληκτος με την Αϊτινή Κυβερνήτη του Καναδά, εύγε της.
Χαιρετισμούς
Γαβριήλ

Justine's Blog said...

Αγαπημενε Γαβρίλη,
Ναι, η Αϊτή είχε σκληρά καθεστώτα δικτατορίας. Και η κυβερνήτης μας είναι μάυρη και πρόσφυγας. Ενα παράδειγμα ζωής για το πώς μεταχειρίζεται ο Καναδάς τους πολίτες του.
Μακάρι να ερχόσουν στην Αθήνα.
Φιλιά βροχερά