ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Saturday, October 9, 2010

Ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος και το πολυσχιδές έργο του

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Αυτές τις ευλογημένες μέρες που ήρθε ο πατερούλης στον Καναδά είχα την ευκαιρία να ξαναδώ την Ορθόδοξη Εκκλησία του Καναδά με άλλο μάτι, καθώς καθημερινά σχεδόν και όχι επετειακά, επισκεφθήκαμε πολλούς ναούς του Μόντρεαλ καθώς και το Μοναστήρι της Παναγιάς για να συλλειτουργήσει τόσο με τους ιερείς του Μόντρεαλ όσο και με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτήριο.

Ο μητροπολίτης Καναδά στάθηκε με υιική στοργή προς τον πατέρα μου, τιμώντας το ράσο , την ηλικία και την πολύχρονη υπηρεσία του στην Εκκλησία της Λευκάδας.

Κι έτσι απολύφθηκε γιά μιά ακόμη φορά το σεμνό πρόσωπο του κ. Σωτηρίου, ο οποίος πάντοτε ταπεινά με ένα ξύλινο σταυρό κρεμασμένο απο ένα κομποσκοίνι παρευρίσκεται στις εκτός της Εκκλησίας τελετές, παρουσιάζοντας μια άλλη όψη της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη διακριτική παρουσία του στο επίσημο ταξίδι με τη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά κα Μικαέλ Ζάν πέρισι σττην Ελλάδα με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για του Χειμερινούς Αγώνες του Βανκούβερ και να τον εκτιμήσω βαθύτερα.

Ο κ. Σωτήριος στον Καναδά, ωστόσο, έχει κατά καιρούς δεχτεί διάφορες κριτικές. Κι αυτό γιατί έχει πολλάκις συγκρουσθεί με τις αστικές κοινότητες του Μόντρεαλ, του Λαβάλ, του Τορόντο και του Βανκούβερ, όταν αδυνατούν να αποδώσουν την προκαθορισμένη λογία τους προς τη Μητρόπολη Καναδά.

Οι ως άνω αστικές κοινότητες, που έχουν κυριότητα σε ναούς υπό την εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητρόπολης οφείλουν –σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων της Μητρόπολης Καναδά- να αποδίδουν ετήσια λογία , το 15% των εισπράξεών τους στη Μητρόπολη , προκειμένου εκείνη να διεκπαεραιώσει το πολύπλευρο και πολυσχιδές έργο της.

Ωστόσο, οι οικονομικες δυσκολίες, οι συνθήκες συρρίκνωσης των κοινοτήτων και άλλοι εξωγενείς παράγοντες , ωθούν τις εκλεγμένες αστικές αρχές τους να μην καταβάλουν στην ώρα τους τη λογία, η οποία είναι απαραίτητη για να προωθηθεί το έργο του Μητροπολίτη. Γιατί εκείνος δεν σταματάει ούτε στιγμή να αναπτύσσει την Εκκλησία του Καναδά σπέρνοντας το σπόρο της Ελληνοθοδοξίας απ΄άκρη σ΄άκρη αυτης της πελώριας χώρας .

Στο ταξίδι μας στο Τορόντο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Μητροπολιτικό Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Τορόντο, ακριβώς μπροστά από ένα υπέροχο πάρκο, αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για τη συμβολή του στην οικολογική μέριμνα.

Είχα ξαναεπισκεφθεί το Μητροπολιτικό Μέγαρο επ΄ευκαιρία της πατριαρχικής επίσκεψης στον Καναδά το 1998, αλλά τίποτε σήμερα δεν θυμίζει εκείνο το γυμνό φρεσκοαγορασμένο τότε κτίριο.

Σήμερα, σφύζει από ζωή, καθώς ο Μητροπολίτης κ. Σωτήριος έχει αναπτύξει μέσα στη δεκαετία που πέρασε, δυναμικές κοινωνικές υπηρεσίες, φιλανθρωπικό έργο σε διάφορα επίπεδα, κατασκηνώσεις για τα άπορα παιδιά, κατηχητικά σχολεία και όλα όσα συνθέτουν την εκκλησιαστική και κοινωνική ζωή των Ελληνορθοδόξων στη Διασπορά.

Κορυφαίο του έργο είναι η δημιουργία της Θεολογικής Σχολής, στην οποία φοιτούν νεαροί απόφοιτοι του Λυκείου προκειμένου να διδαχθούν Ορθόδοξη Θεολογία και το λειτουργικό. Η Θεολογική Σχολή συνεργάζεται με γνωστό Πανεπιστήμιο της Οττάβας, απ΄όπου οι φοιτητές παίρνουν πτυχίο ισοτιμίας , άξιο για μεταπτυχιακές σπουδές στα καναδικά και αμερικάνικα πανεπιστήμια.

Ο Μητροπολίτης επιδιώκει να πλάσει τους νέους ιερείς, οι οποίοι θα επανδρώσουν τους Ελληνορθόδοξους ναούς ανά τον Καναδά φέρνοντας τον Ελληνισμό κοντά στις ρίζες της θρησκευτικής και εθνικής του ιστορίας. Κύριο μέλημά του είναι η Θεολογική Σχολή της Μητρόπολης Καναδά να δώσει τη σωστή λειτουργική και κανονική Ορθόδοξη παιδεία στους μελλοντικούς ιερείς, καθώς η επιρρέπεια προς τον Προτεσταντισμό είναι το αγκάθι άλλων σχολών του είδους στη Διασπορά.

Το υπέροχο παρεκκλήσιο στο ισόγειο του Μητροπολιτικού Μεγάρου διακοσμημένο με τοιχογραφίες από άξιο βυζαντινό εικονογράφο, λειτουργεί καθημερινά προκειμένου οι υποψήφιοι ιερείς να ασκούνται στην ψαλμωδία και τη λειτουργική.

Ο εξαίρετος επίσκοπος κ. Χριστόφορος καθώς και ο αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος με σοβαρές σπουδές στη θεολογία και τη φιλολογία αντίστοιχα, είναι παρόντες σ΄αυτό το θεολογικό ίδρυμα, που σκοπό έχει να πλάσει τη νέα γενιά της ιεροσύνης στον Καναδά.

Οι Ελληνες του Καναδά ειναι περήφανοι για το δυναμικό και πολυδιάστατο έργο του Μητροπολίτη κ. Σωτηρίου και θα πρέπει να τον πλαισιώσουν προκειμένου να συνεχίσει την πετυχημένη πορεία του στο πηδάλιο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Καναδά.

Κι αν υπάρχουν κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες, ας λυθούν επιτέλους ειρηνικά, γιατί ο κ. Σωτήριος δε μοιάζει να ανταγωνίζεται τις αστικές κοινότητες. Αντίθετα τις τιμά με την παρουσία του στις σπουδαίες επετείους προσφέροντας τη σκέπη της Μητρόπολής του στις εκκλησίες και τους ναούς τους (όπως δε συμβαίνει ούτε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ούτε σ έκείνη της Αυστραλίας).

Εμείς οι Ελληνες του Καναδά ας βαδίσουμε ενωμένοι με το Μητροπολίτη μας στον αγώνα για την επιβίωση της Ελληνορθοδοξιας, καθώς τα περιθώρια για διενέξεις στενεύουν ασφυκτικά! Η αγάπη, η καταλλαγή, η αλληλοκατανόηση ας γίνουν οι αρετές μας για τη δεύτερη δεκαετία, που ξανοίγεται δυσκολότερη τούτον τον τρέχοντα 21ο αιώνα.


Με το Μητροπολίτη και τον πατερούλη στην είδοσο του Μητροπολιτικού μεγάρου

Τζουστινάκι και πατερούλης στην είσοδο της Μητρόπολης


Ο Μητροπολίτης Καναδά ξεναγεί τον πατέρα στις πολλές εικόνες του παρεκκλησίου

Η Ώραία Πύλη του παρεκκλησίου της Μητρόπολης , που είναι διασκοσμημένο με όμορφες αγιογραφίες


Το Σεμινάριο της Θεολογικής Σχολής εν ώρα διδασκαλίας. Παρόντες ο πατερούλης και ο Τέντ

Με τος δύο σεβαστούς ιερωμένους μας συνδέουν πολλά

Στο γραφείο του Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτηρίου η συμβολική εικόνα του πηδαλιούχου.
Ανάμεσα στο Σεβασμιότατο και τον Αιδεσιμότατο
Ο κ. Σωτήριος τίμησε τον πατερούλη ΄δωριζοντάς του ένα Σταυρό της Μητρόπολης Καναδά
Εξω από το Μητροπολιτικό Μέγαρο απλώνεται ένα υπέροχο πάρκο
Ο πατερούλης ανάμεσα στον επίσκοπο κ. Χριστόφορο και τον Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτήριο

4 comments:

Αστοριανή said...

...στιγμές αλησμόνητες,
εμπειρίες συγκλονιστικές...
γεμάτη η καρδιά,καθοδηγεί τη ματιά
κι ψυχή αγάλλεται...
Ιουστίνη μου,
ευχαριστούμε για τη ξενάγηση.

Τα σέβη μου στον πατερούλη σας,
χαμόγελα από τη Νέα Υόρκη,
Υιώτα-Δημήτρης

Evie said...

Αγαπημενη μου Ιουστινη, HAPPY THANKSGIVING!!!

Justine's Blog said...

Αγαπημένη μου Γιώτα,
Στιγμές πολύτιμες που θα γεμίζουν τη μνήμη μας και την καρδιά μας για πάντα. Ο πατερούλης μας έδωσε την ευκαιρία να του του δέιξουμε την αγάπη μας και να γνωρίσουμε εις βάθος ένα κόσμο εν πολλοίς άγνωστο ακόμη και σε μάς που ζούμε εδώ στα πέριξ.
Εμείς εδώ έχουμε Ευχαριστίες με Κολοκύθες και Γαλοπούλες. Το δείπνο χθές ήταν αποχαιρετιστήριο και υπέροχο!
Καλό Κολόμπο και σε σάς

Justine's Blog said...

Happyr Thanksgiving to all of you in Toronto.
Εδώ το γιορτάσαμε χθές γιατί σήμερα αναχωρεί ο πατερούλης και βρισκόμαστε στον πυρετό της προετοιμασίας.
Φιλί