ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Friday, July 13, 2012

Οσο αντέχει η Ψυχή της αγαπημένης Λένας



Η Λένα Μαντά είναι ένα πλάσμα ιδιαίτερο, αγαπημένο, ένα πλάσμα που τιμάει τους φίλους της. Γενναιόδωρη, ανοιχτή, καλοδεχούσα, χαρισματική στην επικοινωνία . Το χαμόγελο και η πληθωρική αγκαλιά της πάντα μου έρχονται στο νού όταν βλέπω το όνομά της γραμμένο εδώ κι εκεί για τις τόσες κυκλοφοριακές επιτυχίες των βιβλίων της.


Πρόσφατα διάβασα το τελευταίο της μυθιστόρημα με τίτλο «Οσο Αντέχει η Ψυχή». Με κατέκτησε το εξώφυλλο με την ωραία σύνθεση, όπου πρωταγωνιστούν οι πεταλούδες της ζωής μου, ανάλαφρες και ερεθιστικές της συναισθηματικής μου μνήμης.


Το μυθιστόρημα πλέκεται γύρω από τη ζωή της Ηρούς, που γεννήθηκε σε λάθος σπίτι από λάθος γονείς, σε λάθος εποχή. Η Ηρώ κυνηγημένη από την απόπειρα βιασμού του εραστή της μητέρας της τρέχει στα δάση αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, την ησυχία της έστω. Την μαζεύουν τσιγγάνοι, κι αργότερΑ την εναποθέτουν έξω από το σπίτι ενός θεοσεβούμενου παπά.


Εκεί η Ηρώ θα γνωρίσει την ηρεμία και τη γενναιοδωρία του χριστιανικού περιβάλλοντος. Το βλέμμα της θα είναι στραμμένο προς το Θεό κατα τις δύσκολες στιγμές της. Θα επικαλείται την ανώτατη δύναμη, την εκτός λογικής για να προστατευθεί από τα κακά που επισσωρεύει η μοίρα της συνέχεια και ασταμάτητα.


Η Ηρώ θα βρεθεί στην Αθήνα, θα αγαπήσει το Ιάκωβο, τον άντρα που αναπαράγει τη γνώριμη  και αποτρόπαιη βία. Θα κάνει δύο κορίτσια μαζί του, αλλά η ζωή της θα είναι εφιαλτική στο σπιτικό της. Στην πολυκατοικία θα γνωρίσει την Αλεξάνδρα , μια γυναίκα-αίνιγμα που την θέτει κάτω από την προστατευτική φτερούγα της. Η τελευταία την βοηθάει να διαφύγει αυτού του καταραμένου γάμου που της αφήνει μόνο τραύματα και προσβολές.


Η Ηρώ θα χωρίσει αλλά θα ερωτευθεί το Μίλτο, τον άντρα που γοητεύει με το ψέμμα και τον ερωτισμό του. Η ζωή της θα πάρει χειρότερη τροπή καθώς θα την μπλέξει σε χρέη και ακατονομαστε συνομωσίες. Η Ηρώ θα καταφύγει στην Κύπρο για να κρυφτεί από το κυνήγι των δανεικών...Κι έτσι θα χάσει την επαφή με τις κόρες της, οι οποίες παίρνουν το δρόμο της αντίδρασης.


Η Ηρώ στην πέννα της Λένας γίνεται μια τραγική ηρωίδα, που ζεί τη μιά συμφορά μετά την άλλη με μια ακατάληπτη μανία λες και είναι σημαδεμένη από τη μοιρα της αδικίας. Η παρουσία της Αλεξάνδρας αντισταθμίζει το κακό, αλλά το καλό σέρνεται κυριαρχώντας μέχρι το τέλος.


Αυτό που κάνει τα βιβλία της Λένας ξεχωριστά και ιδιαίτερα αγαπητά ανάμεσα στους αναγνώστες είναι η καθημερινή τραγικότητα των ηρώων της , που μπορεί να είναι πρόσωπα της διπλανής πόρτας. Αυτό το σημείο ξεχωρίζει τα βιβλία της από τα βιβλία των άλλων.


Η Λένα Μαντά έχει το χάρισμα να κτίζει τα μυθιστορήματά της αρχιτεκτονικά, φέρνοντας την αλληλουχία των γεγονότων και τις συμπτώσεις μέχρι την τελική πράξη του εκάστοτε δράματος. Ξέρει να διαβάζει την αθρώπινη ψυχή και να την αποκρυπτογραφεί στα έργα της, που έχουν πάντοτε τη σφραγίδα της αναπόδραστης  μοίρας.



Πρέπει να πώ ότι σ΄αυτό το έργο της εντυπωσιάστηκα από τη θέση της θεικής δύναμης καθώς και από τη χρήση των ψαλμών του Δαυβίδ. Η Λένα τρύπωσε το υπαρξιακό χωρίς φανφάρες αναζητώντας το Θεό της παρηγορίας και της ελπίδας για τις αδιέξοδες ηρωίδες της.

Ιουστίνη Φραγκούλη

No comments: