ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Thursday, September 5, 2013

Η Σίφνος στρώνει τραπέζι με Κυκλαδίτικη γευσιγνωσία

ΑΜΠΕ, Σίφνος, Της Ιουστίνης Φραγκούλη
       3/9/2013
 
 
Ενα φεστιβάλ παραδοσιακής κυκλαδικής κουζίνας οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου στις 5,6 και 7 Σεπτέμβρη στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί. Πρόκειταιγια το 7ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας με τίτλο "Η Σίφνος Στρώνει Τραπέζι", το οποίο είναι αφιερωμένο στον εκ Σίφνου καταγόμενο σέφ Νικόλαο Τσελεμεντέ.

 
 
«Η Σίφνος στρώνει το τραπέζι» με παραδοσιακά εδέσματα στην κεντρική πλατεία  και κυκλαδίτικη μουσική από ντόπιους μουσικούς είναι ένα προσκλητήριο για τους τελευταίους του καλοκαιριού.
Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σύρος, Σχοινούσα, Τήνος και Φολέγανδρος φιλοξενούνται και συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή «κυκλαδική γιορτή» με αντιπροσωπείες μαγείρων, οργανοπαικτών και χορευτών.
Φιλοξενούμενο νησί εκτός Κυκλάδων, η Σκιάθος, το νησί του Παπαδιαμάντη, από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων.
O Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, χάρη στην υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σίφνου και των τοπικών φορέων και Συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των τοπικών προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό,προτείνει  εκτός από τις γεύσεις, τις παραδοσιακές τέχνες και έθιμα από τη Σίφνο και τα συμμετέχοντα νησιά.   
Στο πλαίσιο της τριήμερης διοργάνωσης  θα πραγματοποιηθούν δράσεις για παιδιά (Παιδομαγειρέματα), μουσικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 
Κινητήριος δύναμη της προσπάθειας η εθελοντική προσφορά όλων των συμμετεχόντων και οι δυνατές σχέσεις φιλίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των Κυκλαδιτών όλα αυτά τα χρόνια.  
 
Στόχος του φετινού Φεστιβάλ να συμμετάσχει αντιπροσωπεία από κάθε νησί των Κυκλάδων και να αναπτυχθεί ο γευσιγνωστικός  τουρισμός.
 
Μετά τις καθημερινές επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών, θα ακολουθήσουν:
   
Την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη ντόπιοι παραδοσιακοί μουσικοί και χορευτές καλωσορίζουν τα Κυκλαδονήσια με σκοπούς, τραγούδια και χορούς της τοπικής παράδοσης.
 
Την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη “παντρεύονται” έθιμα και παραδόσεις του Σιφναίικου γάμου. Το δρώμενο του γάμου θα ξεκινήσει στις 18:00 από τα Εξάμπελα, το σπίτι του Νίκου Τσελεμεντέ, και θα καταλήξει, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, στο χώρο του Φεστιβάλ στον Αρτεμώνα, όπου οργανοπαίκτες από τη Σίφνο, την Αμοργό, την Κύθνο, τη Μύκονο, τη Νάξο, τη Σχοινούσα, και τη Σκιάθο θα παίξουν σκοπούς του γάμου και όχι μόνον, για τους νησιώτες που ανταμώνουν.  
 
Το φετινό φεστιβάλ θα “κλείσει” το Σάββατο  7 Σεπτέμβρη με τη μουσική εκδήλωση “Άκου πώς τραγουδά η ψυχή μου” με τη Μαρία Αναματερού.  
 
 
Το έργο έχει ενταχθεί από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.
στο Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης LEADER.
 
 

No comments: