ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Saturday, September 7, 2013

Ελιές Σίφνου, η αγριότητα των βαρβάρων




Βρίσκομαι στην όμορφη Σίφνο που διακρίνεται για την αρχοντιά και τη σεμνότητά της. Είμαι καλεσμένη στο φεστιβάλ κυκλαδικής κουζίνας, που είναι πραγματικά εξαιρετικό.

Χθες ο δρόμος μου με έφερε στο Βαθύ, ένα ψαροχώρι στο μυχό ενός όμορφου κολπίσκου. Σ΄αυτή την περιοχή έχει κτισθεί το συγκρότημα "Ελιές", με αρχιτεκτονική και στύλ που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον. Είναι επένδυση του ντόπιου ευπατρίδη Ευγενίδη, απόγονου του γνωστού μεγαλοευεργέτη της Ελλάδας.

Η παραλία ήταν μακριά και δεν υπήρχαν σαιζ λόγκ με ομπρέλες. Ετσι, άραξα στις πρώτες που βρήκα. Ηταν εκείνες του ξενοδοχείου. Θεώρησα ότι με ένα αντίτιμο θα μπορούσα να τις χρησιμοποιήσω. Ωστόσο, αποδείχθηκε λάθος ο υπολογισμός μου.

Ετσι, σε λίγο ένας ευγενικός κύριος από το ξενοδοχείο μου ανακοίνωσε ότι πρέπει να φύγω γιατί μόνον ένοικοι του ξενοδοχείου έχουν διακίωμα στις ξαπλώστρες. Το κατάλαβα και σηκώθηκα να φύγω.

Ενας ευγενής κυριος δίπλα μου εξεπλάγη γιατί το ξενοδοχείο δεν δέχεται στις ξαπλώστρες πελάτες αυτή την εποχή, που υπάρχουν ελάχιστοι ένοικοι. Ενώ ανταλλάσσαμε τις απόψεις μας, μια κυρία όρμησε από τη θάλασσα και άρχισε να ορύεται:

-Δεν έχει δικαίωμα το ξενοδοχείο να έχει ξαπλώστρες πάνω στην παραλία, η παραλία είναι των δημοτών, δεν θέλουμε αυτή την επένδυση που προκάλεσε ανισορροπία στο περιβάλλον.

Η μαινάδα ξάπλωσε στην άμμο ανάμεσα στις καρέκλες του ξενοδοχείου διεκδικώντας τη θέση της στην άμμο.

Ερριξα μια ματιά στο βάθος της αμμοδιάς. Είδα φρικτά κτίσματα ντόπιων που ακουμπόυσαν το κύμα. Σύγκρινα με το συγκρότημα ¨Ελιές" που 'εχει αφήσει μα τεράστια έκταση στην παραλία , ικανή να χωρέσει τις ξαπλώστρες του και τους λουόμενους της περιοχής.

Αυτό το ελληνικό κράτος, πότε θα φτιάξει επιτέλους νόμους να προστατεύει τις σοβαρές επενδύσεις από τους μαινόμενους νεοέλληνες; Πότε οι συμπατριώτες μου θα μάθουν να τιμούν τον τουρισμό, που φέρει έσοδα στα νησιά και τη χώρα μας;

Θλίβομαι και κουράζομαι να σκέφτομαι τα αυτονόητα. Αυτοί στον τουρισμό τί κριβώς κάνου; Δεν θα επρεπε να υπάρχει πολεοδομία του τουρισμού; Κι επιτέλους να επιτραπεί η χρήση των ιδιωτικών παραλιών στους επενδυτές ; Που δεν έχουν την όρεξη να δεχονται με τα λεφτά τους την μήνι των βαρβαρων;;;

 Ιουστίνη Φραγκούλη

No comments: