ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Wednesday, April 16, 2014

Ο Γολγοθάς των Αγίων Αναργύρων


Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη
 
Ηθελα να σας  πώ για το ναό  των Αγίων Αναργύρων στη Λευκάδα, αυτόν που δεν θα ξαναζήσει ποτέ μέρες λαμπρές  γιατί ο πατερούλης δεν λειτουργεί πλέον και η ενορία μας σώπασε δια παντός. Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόφιλος έβαλε και σφραγίδα στον αστικό ναό μας, βυθίζοντας το Λευκαδίτικο λαό σε ένα ακόμη πένθος.

Είναι μεγάλο μεγάλο πένθος Σεβασμιώτατε να κλείνετε ένα ναό, που φιλοξένησε επί αιώνες όλες τις αστικές οικογένειες της Λευκάδας, που στα στασίδια του κάθησαν άνδρες και γυναίκες μιας πόλης που έζησε στο πετσί της κατακτητές Ενετούς, Τούρκους και κουρσάρους.

Κι όμως κανείς ποτέ δεν σκέφτηκε να σφραγίσει τον ιστορικό ναό των Αγίων Αναργύρων με τις ωραίες Αναγενησιακές εικόνες του, το περίτεχνο τέμπλο του και τα βιτρό παράθυρά του.  Με τον όμορφο κήπο του, το επιβλητικό καμπαναριό του και την γηραλέα φοινικιά, που ετοιμάζει κάθε χρόνο τους φοίνικες  για τη ημέρα των Βαίων.

Εκεί μεγάλωσαν Χριστιανικά γενιές και γενιές ανθρώπων, βαφτίστηκαν, παντρεύτηκαν, έκλαψαν τους δικούς τους στο φέρετρο το ακουμπισμένο στις ιερές πλάκες του ναού. Εκεί εκατοντάδες Λευκαδίτες συμμετείχαν στις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, μεταλαμβάνοντας των Αχράντων Μυστηρίων.

Χριστούγεννα, του Αγιασμού και όλες τις μέρες του Αγίου Πάθους ο ναός πλημμύριζε από κόσμο, που ερχόταν να ακούσει τις ιερές ακολουθίες από τον εφημέριο και πατέρα μου παπα-Νικόλα Φραγκούλη και την υπέροχη πολυφωνική χορωδία του Πάνου Ορφανού. Και η προσέλευση των πιστών κορυφωνόταν στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και τη νύχτα της Ανάστασης, οπότε ο κόσμος κυριολεκτικά έπνιγε την εκκλησιά μας και τους γύρω δρόμους.

Σεβασμιώτατε, εμείς σας υποδεχτήκαμε με ανοιχτές τις αγκαλιές στη Λευκάδα μας.  Θεωρήσαμε πως ένας νέος αέρας έπνεε με την εκλογή σας και τον ερχομό σας  στο νησί μας. Πιστέψαμε στο δυναμισμό και το πάθος της νεότητάς σας.  Σας δώσαμε την ευκαιρία να αποδείξετε την πολιτεία σας.

Ομως εσείς βυθίζετε διαρκώς σε πένθος τη Λευκάδα μας. Εσείς στερείτε τους ιστορικούς ναούς της από Λευκαδίτες ιερείς, οι οποίοι γνωρίζουν το χριστεπώνυμο πλήθος και έχουν τη δυνατότητα  να αναπτύξουν μαζί του σχέση αγάπης , σεβασμού και κατανόησης.

Εσείς  διορίσατε στο ναό της Παναγίας των Ξένων ένα ιερέα που δεν έχει σχέση με τη Λευκάδα, που αγνοεί την ιερή παράδοση του νησιού μας. Γιατί η παράδοση παρότι ερίζεται στο Ορθόδοξο τελετουργικό, διαμορφώνεται από τα έθιμα των τόπων επίσης. Κι έτσι κυριολεκτικά βομβαρδίσατε τον κόσμο της Παναγίας των Ξένων, που τα έχασε με τις καινοτομίες του νεόφερτου εφημέριου.

Τώρα αποφασίσατε να κλείσετε τους Αγίους Αναργύρους, τη λατρεμένη εκκλησία των Λευκαδίων. Και να την αφήσετε βουβή, εγκαταλελειμένη, βυθισμένη στη σιωπή. Εκεί που άλλοτε αντηχούσε η Χριστιανοσύνη, τώρα πένθος και παρατεταμένη εγκατάλειψη.

Σεβασμιώτατε, έχετε ακόμη καιρό να επανορθώσετε. Μπορείτε να διορίσετε στους Αγίους Αναργύρους ένα από τους λαμπρούς Λευκαδίτες ιερείς, που θριαμβεύουν στα χωριά της Λευκάδας με το πνεύμα και την Χριστιανική παιδεία τους. Μπορείτε να ξαναφέρετε στο ναό τη χαμένη του αίγλη!

Δώστε στους ναούς της Λευκάδας την θέση που τους αξίζει, κάντε τους να ξαναζήσουν λαμπρές μέρες. Ηδη η Μητρόπολη – Ευαγγελίστρια υπό τον πατέρα Γεράσιμο , ο Αγιος Μηνάς υπό τον πατέρα Διονύσιο και ο Αγιος Νικόλαος υπό τον πατέρα Αναστάσιο αποδεικνύουν έμπρακτα τη σχέση των ντόπιων ιερέων με το ποίμνιό τους.
Ο Γολγοθάς των Αγίων Αναργύρων ας καταλήξει στην Ανάσταση!

Καλή Ανάσταση!

 

No comments: