ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Thursday, June 23, 2016

Ψηλά Τακούνια Για Πάντα: Μια δυνατή κριτική απο την δρα Εφη Ματαλών

Στον κυματιστό βίο της ΄Τρικυμίας" μου (εκδόσεις Ωκεανός), ευτύχησα να συναντήσω μια υπέροχη καινούρια ύπαρξη που ήρθε να προστεθεί στη ζωή μου.

Πρόκειται για τη δρα. της Ψυχολογίας Εφη Ματαλών, η οποία διάβασε το πρώτο μυθιστόρημα της Διλογίας της Λευκάδας και έγραψε ένα κείμενο που ανατέμνει σε βάθος το ψυχολογικό και κοινωνικό μυθιστόρημα της εποχής του προσωπικού μου πένθους.

Νιώθω συγκινημένη και -γιατί όχι;- δικαιωμένη που η εμπειρότατη δόκτωρ Ματαλών σημειώνει:

"Το παραπάνω βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βοηθητικό στοιχείο και να συνδράμει με διάφορους τρόπους σε πιθανή φαινομενολογική έρευνα, στον τομέα της κοινωνικής ψυχολογίας με θέμα τις εμπειρίες, τις έγνοιες και τις ανησυχίες του γυναικείου φύλου, που εμφανίζονται από την αρχή της ενηλικίωσης μέχρι την ωριμότητα!"




 

10/06/2016 Eυτυχία Ματαλών
Κριτική της Δρος Ευτυχίας Ματαλών

Ο τίτλος του μυθιστορήματος της Ιουστίνης Φραγκούλη-Aργύρη « Ψηλά τακούνια για πάντα », αφήνοντας να εννοηθεί κάποιο ενδιαφέρον εκ μέρους της συγγραφέως για την γυναικεία ματαιοδοξία και την γυναικεία ελαφρότητα, έρχεται σε αντίθεση με το περιεχόμενο του βιβλίου που χαρακτηρίζεται από πολύ βαθύτερες και σοβαρότερες έννοιες.

 Αυτές σχετίζονται με τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τα διλήμματα που αντιμετώπισε (και αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα) το γυναικείο φύλο στην Ελλάδα, κατά τις τελευταίες πέντε ως έξι δεκαετίες. Τα θέματα που θίγονται είναι πνευματικά, συναισθηματικά, σεξουαλικά και επαγγελματικά, καλυπτοντας έτσι όλες τις σφαίρες της γυναικείας ύπαρξης, σε ηλικίες που αναντιστοιχούν στην τρυφερή νεότητα μέχρι την ώριμότητα των 40 χρόνων.

Η εξέταση και η ανάλυση όλων αυτών των θεμάτων γίνεται με εύληπτο τρόπο σε λογοτεχνικό φόντο, πράγμα που επιτρέπει στον αναγνώστη να χαρεί το διάβασμα, αλλά συγχρόνως να αποδεχθεί τα δύσκολα βιώματα που περιγράφονται παίρνοντας μιαν ανάσα και διευκολύνοντας τον μεταβολισμό τους με ψυχική άνεση.

Οι πρωταγωνίστριες είναι έξι . Από αυτές μία έχει τον κυριότερο ρόλο αλλά και οι υπόλοιπες πέντε δεν παύουν να κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως το τέλος. Ο εσωτερικός τους κόσμος, οι διαπροσωπικές τους σχέσεις, ο αγώνας τους για ισότητα με το ανδρικό φύλο, η επιβίωσή τους παρα τις αντιξοότητες της ζωής και η δύναμη της φιλίας, περιγράφονται με ακρίβεια και γλαφυρότητα.

 Οι πλούσιες και εμπεριστατωμένες γνώσεις της συγγραφέως στον πολιτιστικό, λογοτεχνικό, ιστορικό, μουσικό και επιστημονικό τομέα επιτρέπουν να γίνονται πιστευτά τα διηγηματικά περιστατικά που πιθανότατα στηρίζονται επίσης και σε αληθινά δεδομένα.

Η γραφή, σε στρωτή νεοελληνική γλώσσα «ρέει» και διευκολύνει την ανάγνωση. Υπάρχουν όμως μερικές εκφράσεις που δεν συναντιώνται συχνά και που φαίνονται να είναι κάπως αυθαίρετες. Πιθανόν αυτές δικαιολογούνται από την αστάθεια και τις μεγάλες αλλαγές που χαρακτηρίζουν την σημερινή ελληνική γλώσσα.

Η εξιδανίκευση και η αποφυγή του θυμού υπερέχουν όλων των άλλων ψυχολογικών μηχανισμών αμύνης.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των έξι πρωταγωνιστριών είναι καλοβαλμένα και γίνονται πιστευτά. Το παραπάνω βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βοηθητικό στοιχείο και να συνδράμει με διάφορους τρόπους σε πιθανή φαινομενολογική έρευνα, στον τομέα της κοινωνικής ψυχολογίας με θέμα τις εμπειρίες, τις έγνοιες και τις ανησυχίες του γυναικείου φύλου, που εμφανίζονται από την αρχή της ενηλικίωσης μέχρι την ωριμότητα

No comments: