ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Friday, August 26, 2016

Εγκαίνια του τρίγλωσσου Γυμνασίου του Μόντρεαλ ΣΩΚΡΑΤΗΣ-ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ



Με λαμπρό Αγιασμό, χοροστατούντων των πατέρων, αρχιμανδρίτου Νεκταρίου, πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτη Σαλατέλλη, αρχιμανδρίτου Δημητρίου και πρεσβυτέρου Ζήση Ντερέκα τελέσθηκαν τα εγκαίνια του 1ου ημερήσιου τρίγλωσσου Γυμνασίου του Κεμπέκ, το οποίο θα έχει τέσσερις μαθητές για το σχολικό έτος 2016-2017.

Στην τελετή των εγκαινίων μίλησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ, Νικόλας Σιγάλας , ο οποίος αναφέρθηκε στην δική του ιστορία στο Ελληνόφωνο σχολείο των Βρυξελλών που είχε ξεκινήσει με 12 μαθητές και αναπτύχθηκε στη συνέχεια, θέλοντας έτσι να τονίσει την ανάγκη διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας.

Ο επίτιμος προσκεκλημένος των εγκαινίων, αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε το σημαντικό ρόλο της ελληνικής γλώσσας  στη διαμόρφωση ελληνικών συνειδήσεων, σημειώνοντας ότι οι τέσσερις πρώτοι μαθητές αποτελούν το φυτώριο του νέου γυμνασίου που αναμένεται να προσελκύσει κι άλλα παιδιά στο άμεσο μέλλον.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης στην προσπάθειά του να υπογραμμίσει την ανάγκη της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας απήγγειλε το ποίημα του Κώστα Καβάφη «Οι Ποσειδωνιάται», οι οποίοι ήταν μέτοικοι που  είχαν αφομοιωθεί προς τους λαούς της Ιταλίας ξεχνώντας την Ελληνική γλώσσα:

«Την γλώσσα την ελληνική οι Ποσειδωνιάται
εξέχασαν τόσους αιώνας ανακατευμένοι
με Τυρρηνούς, και με Λατίνους, κι άλλους ξένους.
Το μόνο που τους έμενε προγονικό
ήταν μια ελληνική γιορτή, με τελετές ωραίες,
με λύρες και με αυλούς, με αγώνας και στεφάνους.
Κ’ είχαν συνήθειο προς το τέλος της γιορτής
τα παλαιά τους έθιμα να διηγούνται,
και τα ελληνικά ονόματα να ξαναλένε,
που μόλις πια τα καταλάμβαναν ολίγοι.
Και πάντα μελαγχολικά τελείων’ η γιορτή τους.
Γιατί θυμούνταν που κι αυτοί ήσαν Έλληνες —
Ιταλιώται έναν καιρό κι αυτοί·
και τώρα πώς εξέπεσαν, πώς έγιναν,
να ζουν και να ομιλούν βαρβαρικά
βγαλμένοι — ω συμφορά! — απ’ τον Ελληνισμό».


Ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ Νικόλας Παγώνης σημείωσε ότι η δημιουργία του γυμνασίου ήταν όνειρο ζωής της Ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ, που σήμερα πραγματοποιείται.

Παρουσία στην τελετή των εγκαινίων έδωσαν ο βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ, Τζέρρυ Σκλαβούνος, η αντιδήμαρχος του Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος,ο δήμαρχος του ΠιερφόντΔημήτρης Μπέης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΚΜΜ Δημήτρης Μανωλάκος, ο διευθυντής των σχολείων Σωκράτης-Δημοσθένης Χρήστος Αδαμόπουλος, ο γιατρός Γιώργος Τσούκας, μέλη του διοικητικού συυμβουλίου της ΕΚΜΜ και δάσκαλοι των ημερησίων και συμπληρωματικών σχολείων της Κοινότητας.



Ιουστίνη Φραγκούλη



















No comments: