ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις γυναίκες στην ωριμότητα, για τη γυναικεία φίλία, για τις ακυρώσεις και τις αναπτερώσεις!

Wednesday, May 10, 2017

Αντρέας Αλιάγας: Ο Κλάρκ Γκέιμπλ της οικογένειας



Τον θυμάμαι τον Αντρέα Αλιάγα να καταφθάνει στη γειτονιά πρώτη φορά με τη γυναίκα του τη Χαρά, πρώτη εξαδέλφη της μαμάς (οι πατεράδες τους αδέλφια). Τον θυμάμαι να επισκιάζει με την επική αντρική ομορφιά του τη θεία Χαρούλα, που ήταν χαριτωμένη, έξυπνη και κοκέτα.

Η μαμά ξαφνιάστηκε με την επίσκεψη του νιόπαντρου ζευγαριού (αλλοιώς θα ετοίμαζε από μέρες το σπίτι και θα έφτιαχνε τα γλυκά της). Ξαφνιάστηκε ευχάριστα που η μικρότερη πρώτη εξαδέλφη της είχε έρθει στη Λευκάδα να συστήσει στην οικογένεια το γαμπρό από τις παρυφές του Μεσολογγίου, τον Αντρέα Αλιάγα.

Και παρόλο που η Χαρούλα βιάστηκε να παντρευτεί στο Παρίσι τον Αντρέα, εγκαταλείποντας τις σπουδές της στη Νοσηλευτική στο Λονδίνο, η μαμά κατανόησε το μεγάλο και ανυπόφορο έρωτα που την είχε χτυπήσει, όταν αντίκρυσε τον άντρα που της πήρε την καρδιά.

Στα παιδικά μου μάτια ο Αντρέας φάνταζε σαν σταρ του σινεμά, κάτι ανάμεσα σε Κλάρκ Γκέιμπλ και Γκέγκορι Πέκ. Με σκούρο δέρμα και λεπτά χαρακτηριστικά, με μάτια και φρύδια «γραμμένα» όπως είπε η μαμά, με ένα λεπτό μουστακάκι που προσυπέγραφε την κλασική ομορφιά του, ο Αντρέας σίγουρα ήταν ένας εντυπωσιακός άντρας που θα έκανε την καρδιά κάθε γυναίκας να χτυπάει στο πέρασμά του.

Η μαμά αμέσως μόλις τον είδε, η μαμά που ήταν ακραιφνώς ωραιολάτρισσα, τον αγάπησε δια μιάς. Ετσι ήταν η μαμά, που συνηθισμένη στους ωραίους άντρες και τις όμορφες γυναίκες της οικογένειάς της, έκρινε τους ανθρώπους με μέτρο το αρχαίο κάλλος. Ο Αντρέας τρύπωσε στην ψυχή της αυτοστιγμεί και παραχρήμα . Κι εκεί επιτόπου τον κατέταξε στην μεγάλη οικογένεια των Κακαβούληδων ως ισότιμο μέλος τους, πράγμα σπάνιο για τους γαμπρούς των κοριτσιών του σογιού της.

‘Ετσι, τον υποδεχόταν με ανοιχτές αγκάλες εκείνον και τη Χαρά κάθε καλοκαίρι που περνούσαν από τη Λευκάδα και από το σπίτι μας. Η μαμά έκρυβε ένα κρυφό καμάρι, που η αγαπημένη της μικρή Χαρούλα είχε βρει ένα τόσο όμορφο και τόσο λεβέντη άντρα.

Ο Αντρέας Αλιάγας αποδείχθηκε εξαιρετικός συγγενής, σεβαστικός προς την οικογένεια, ευγενής, καταδεκτικός. Μάλιστα, ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση και με τον πατερούλη ο οποίος απολάμβανε τις ωραίες αφηγήσεις του από το Παρίσι. Διότι ο Αντρέας είχε μέσα του το χάρισμα της αφήγησης που διακοπτόταν από το βήχα του τσιγάρου σε όλη τη διάρκεια του βίου του.

Ο Αντρέας ήταν ένας εξαιρετικός τεχνίτης στη ραπτική, μάλιστα διετέλεσε και επικεφαλής του ατελιέ του Μπαλμαίν, αν θυμάμαι καλά. Και όταν οι δουλειές άρχισαν να γίνονται πρετ-α-πορτέ στο Παρίσι , ο Αντρέας και η Χαρούλα έφτιαξαν το δικό τους ατελιέ ραπτικής στην καρδιά της Republique.

Ο Αντρέας ανέθεσε στη Χαρούλα πλήρως την ανατροφή των παιδιών τους, του Νίκου και της Μαρίας. Και η Χαρούλα τους έδωσε την καλύτερη παιδεία της εποχής, αναδεικνύοντας τα μεγάλα τους ταλέντα. Ο Νίκος Αλιάγας έγινε δημοσιογράφος και στάρ της τηλεόρασης και η Μαρία σπούδασε γαλλική φιλολογία αποκτώντας ιδιαίτερη εμπειρία στις δημόσιες σχέσεις.

Ως φοιτήτρια, που έπαιρνα τα καλοκαίρια μαθήματα στην Alliance Francaise, τους επισκεπτόμουν συχνά. Ο Αντρέας και η Χαρούλα με υποδέχονταν στο σπιτικό τους με μεγάλο ενθουσιασμό. Δεν τους ξεχώριζα από τους πρωτοθειούς μου, διότι ο Αντρέας μας περιέβαλε πάντοτε με την άδολη αγάπη του κι ας ήμασταν οικογένεια εξ αγχιστείας.

Τους επισκεφθήκαμε και με τον Τέντυ και το παιδί στο Παρίσι σε κάποιο από τα ταξίδια μας. Τους επισκεπτόμουν κάθε φορά που κατέφθανα στο Παρίσι με τη μία ή την άλλη δικαιολογία. Και χαιρόμουν την κουβέντα μαζί του με το βλέμμα στραμμένο στα πολιτικά της Ελλάδας. Ηταν γνώστης και άρχοντας σε όλα του.

Τα τελευταία χρόνια ο Αντρέας είχε γείρει από το εγκεφαλικό που του συνέβη και όμως όταν τον επισκεφθήκαμε στο ωραίο τους διαμέρισμα στο Παρίσι, συμμετείχε με το δικό του τρόπο στη συνεύρεσή μας. Ο Αλέξανδρος και ο Τέντυ ήταν η χαρά του, οι αγαπημένοι  συγγενείς του.

Τώρα ο Αντρέας ανελήφθη εις ουρανούς, κατευθύνεται  στις γειτονιές «ένθα απέδρα πάσα λύπη, οδύνη και στεναγμός». Περιστοιχισμένος από την Χαρούλα και τα παιδιά του, έδωσε την άνιση μάχη με το θάνατο, μα  ηττήθηκε στο τέλος.

Εφυγε χορτασμένος από την επιτυχία των παιδιών του, από τη γέννηση των εγγονιών του και από την περιποίηση της Χαρούλας. Εφυγε γεμάτος αγάπη και περιποίηση.

Αντρέα να μου χαιρετίσεις την Πεταλούδα και τον Πατερούλη. Η μαμά θα ανοίξει την αγκαλιά της και θα σε κλείσει μέσα της, καθώς θα αναθυμάται την αβασίλευτη ομορφιά της νεότητάς σου.

Καλό ταξίδι Αντρέα Αλιάγα, Αντρέα της λεβεντιάς και της δικής μας οικογένειας!




Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη



No comments: